A megfelelő napelem megválasztása I. rész

Az alábbi szempontokat érdemes megfontolni vásárlás előtt!

1. A gyártók a napelemek névleges teljesítményét ideális (laboratóriumi) körülmények között határozzák meg. Ezek a körülmények a működés során nem biztosítottak állandóan, így a napelemek teljesítménye is változó, azaz nehéz kiszámolni, mennyi energiát termel egy napelem meghatározott időszak alatt.
A  modulok adatlapján található úgynevezett STC adatok (magyar megfelelője Standard Tesztkörülmények Között) azt mutatják hogy 25
°C modulhőmérséklet és 1000 W/m2 besugárzás mellett milyen értékeket mért a gyártó a tesztelés során. Ezek a mért adatok a természetben csak nagyon ritkán fordulhatnak elő, hiszen amikor a besugárzás egyezik akkor a modulok és ez által a cellák hőmérséklete is magasabb 25°C-nál, illetve ugyan ez igaz visszafelé is, hogy amikor a cellák hőmérséklete csak 25°C, akkor a besugárzási érték jóval alacsonyabb. Erre az ellentmondásra mostmár sok kereskedő és szakember is régen rájött, ezért manapság a gyártók feltűntetik az ugynevezett NOCT értéket is (Normál Üzemű Cella Hőmérséklet), mely a következő adatok figyelembe vétele mellett kalkulál: cellahőmérséklet 48°C és 800W/m2. Nem biztos, hogy két különböző gyártmányú, de azonos névleges teljesítményű napelem ugyan azt az értéket tartani tudja NOCT feltételek mellett, mint az STC értékeknél, hiszen a napelemek teljesítménye a hőmérséklet növekedésével csökken, így előfordulhat hogy a két modul különböző teljesítményre lesz képes.

2. A hatásfok fontos adat, arra enged következtetni, egy 1 m2 napelem felülettel mennyi energiát lehet előállítani, azaz a beérkező besugárzásból, mennyit tudunk hasznosítani. A magasabb hatásfok nem egyenlő a nagyobb teljesítménnyel, de ha kevés hely áll rendelkezésre, célszerű magas hatásfokú napelemet választani. Fontos azonban tudni, hogy a nagyobb hatásfok magasabb árral társul. Általában a hatásfokot a modulra vetítve szokták megadni, de néhány gyártó a cella hatásfokát és közzé teszi. A modul hatásfoka azért mindig alacsonyabb mint a celláé, mert a cellák közti távolság és a szerelőkeret mérete miatt a modul felülete nagyobb összességében mint a cellák egymás mellé illesztve, továbbá a csatlakozási pontokon létrejövő veszteség ront még a modul hatásfokán.

3. A névleges teljesítmény mellett a gyártók a napelem úgynevezett
teljesítmény toleranciáját is megadják. Számos gyártó +/- 5 % teljesítménytoleranciát kínál. Ezt úgy kell értelmezni, hogy pl. egy 200 Wp (Watt peak, azaz egy napelem ideális körülmények között leadott csúcsteljesítménye) teljesítményű napelem esetében a névleges értékhez képest a teljesítmény 190 és 210 Wp között változhat. Tehát a valóságban a gyártó gyakorlatilag csak 190 Wp teljesítményt garantál. Tehát mindenképpen csak pozitív toleranciás napelemet vásároljunk, így garanciát kapunk hogy a megvásárolt napelem legalább akkora, de inkább nagyobb teljesítményű, mint amiért fizettünk. Gyakran nem százalékot, hanem teljesítmény (W)-ban jelölük a toleranciát. Ez megint csak azért érdekes mert a már említett 200 Wp modulnál az 5% 10W-ot jelent, míg az 5W (2,5%) csak amennyit mutat.

4. A
napelemek külső felülete általában 3-3,5mm edzett fémtartalmú szolár üveg. Sajnos ebben az esetben nem biztos hogy ami vastagabb és erőssebb az a jobb, hiszen minél jobb az üveg fényáteresztő képessége, annál több energiát termel a napelem és minél vastagabb az üveg, anál alacsonyabb az áteresztő képessége. Azonban bizonyos gyártók (pl. Evergreen, Sanyo stb.) ún. reflexiómentes üveget használnak, mely a fény 96 %-át engedi át. Így déli időszakban kb. 6 %-kal, míg előtte és utána akár 12 %-kal több fény éri el a cellákat. Összességében a reflexiómentes üvegborítású napelem 2-3 %-al több energiát termel a hagyományos szolár üvegborításúhoz képest.

5. Garancia: kétféle garanciát különböztetünk meg:

  • termékgarancia - általában 10 év
  • teljesítménygarancia 10 év használat után általában 90%, 25 év után általában 80%

Azt látjuk, hogy a gyártók itt is egymásra licitálnak az évekkel, ki ad többet alapon. Hiszen pár évvel ezelőtt még az 5 év termékgarancia is ritka volt, manapság meg a 10 év az alapvető. Sajnos a folyamatosan beérkező ázsia termékek letörték az európai és amerikai piacot hazánkban is, ezért garanciát senki sem adhat arra, hogy az a napelem gyártó, akitől most vásárolunk, az 10 év múlva is a piaci szereplők között lesz. amikor érvényesíteni szeretnénk a garanciánkat. A garancia érvényesítését bár törvény írja elő, de senki ne számítson jóra, amikor egy felszámolás alatt lévő vagy már megszűnt cég terméke miatt futunk a pénzünk után. Próbáljunk olyan gyártót választani, aki nem csak a napelemek gyártásával van jelen a piacon, ha nem több lábon áll (pl. Bosch, LG, Panasonic stb.), mert ezek a gyártók a napelemes termékek gyártásának a megszűntetése után is megmaradnak más piacokon, ezzel is elérhetővé téve számunkra a garancia érvényesítését.

6.
Teljesítmény tanúsítás – a gyártók a teljesítményt a gyártást követően saját laborban vizsgálják. Az igényesebb/megbízhatóbb gyártók termékeik teljesítményét több független intézet laborjában tanúsíttatják. Vásárlás előtt ellenőrizze a tanúsítványokat a napelemek adatlapján!

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk