Gyakori kérdések

Mi a különbség napelem és napkollektor között?
A napkollektor a napsütés hatására hőt termel, melyet egy fűtő közegen keresztül (általában speciális fagyálló folyadék) ad át a ház rendszerében lévő víznek, így juthatunk könnyedén melegvízhez, melyet használhatunk melegvízként, fűtésrásegítésként vagy medence fűtésére. A napelem pedig a napsütés/fény hatására egyenáramot termel, melyet elektoromos készülékeinkkel tudunk felhasználni. Mind a két módszerrel környezetbarát energiát állíthatunk elő.

Kapható önöknél napkollektoros rendszer is?
Jelenleg még nem foglalkozunk napkollektor értékesítésével, de a jövőben tervbe van véve ezen kategória felvétele is a termékeink közé.

Miért jó a napelemes rendszer?

  • Függetlenedés a szeszélyesen változó energia áraktól
  • A napelem zajmentes működésű
  • Az üzemeltetési költségek alacsonyak
  • 100%-ban környezetbarát technológia

Mi a különbség a hálózatra kapcsolt és a sziget üzemű rendszer között?
A sziget üzemnél szolár akkumulátorokban tároljuk a napelemek által összegyűjtött energiát, míg a hálózatra kapcsolt üzemnél kettős villanyóra kerül felszerelésre és méri a házban fogyasztott energiát és a napelemek által megtermelt energiát. A kettő különbségét kell kifiztetni a fogyasztónak vagy a szolgáltatónak.

Hogyan működik a sziget üzemű rendszer és mire jó a töltésszabályzó?
A napelem rendszer a termelt energiát közvetlenül az akkumulátorokba tölti12,24 vagy 48 volton. Ezt egy töltés szabályzó vezérli és amíg az engedi, addig tudjuk ellátni belőle a fogyasztókat (hűtő,TV,mosógép stb.) az inverteren keresztül, mely átalakítja az egyenáramot váltóárammá (230V). Ez nagyjából úgy működik mint egy autó akkumulátora, amíg a motor jár, addig tölti az akkumulátort és amikor leállítjuk a motort még jó pár órán keresztül üzemeltethető a világítás vagy éppen a rádió. Azonban ha túlságosan lemerítjük az akkumulátort akkor az károsodhat és csökken a hatásfoka, ettől a veszélytől védi szolár akkumulátorainkat a töltésvezérlő.

Hogyan működik a hálózatra kapcsolt napelemes rendszer?
A rendszer által megtermelt energiát az inverteren keresztül közvetlenül a villamos hálózatba tápláljuk vissza, függetlenül attól hogy a házban nekünk szükségünk lenne-e rá vagy sem. A megtermelt energiát egy ad-vesz villanyóra méri. Az elszámolásnál pedig kWh-ra lebontva látni lehet hogy mekkora a különbség a termelt és a fogyasztott energia mennyiség között, így csak a különbözetet kell kifizetni vagy a fogyasztónak vagy a szolgáltatónak.

Mi az az inverter és hogy kell méretezni?
Az inverter alakítja át a napelemek által termelt egyenáramot, az otthoni készülékek által használt váltóárammá (~230V). A méretezés megkönnyítéséhez minden komolyabb inverter gyártó saját, a honlapjukon megtalálható tervező programot tesz letölthetővé, mely a piacon kapható napelemek 80-90%át tartalmazza és ez által méretezhető pontosan az inverter és telepíthető napelemes rendszer.

Hova érdemes telepíteni sziget üzemű rendszert?
Mivel az akkumulátorok önmagukban is megdrágítják a rendszert és karbantartási igényük is van. Így csak olyan esetben javasoljuk a sziget üzemű rendszerek telepítését, ha nem megoldható a hálózatra csatlakozás (nyaraló,kunyhó,külvilágtól elzárt település) vagy szükségünk van szünetmentes rendszerre (pl. korházak, informatikai rendszerek, stb.) vagy mobil eszközről van szó (pl. lakókocsi, hajó).

Hova érdemes telepteni hálózatra kapcsolt rendszert?
Minden olyan esetben érdemes hálózatra kapcsolni a rendszert, amennyiben rendelkezünk közüzemű villamos energia hálózattal, mivel ha többlet energiát termelünk akkor is elszámolásra kerül és nem függünk az akkumulátorok kapacitásától.

Hogy kell méretezni a napelemes rendszert?
Hálózatra kapcsolt üzemnél az éves villanyszámla alapján kiszámítjuk az energiaigényt (kWh) és a magyarországi viszonyoknak tekintetében (napsütéses órák száma, besugárzás) pl. Havi villanyszámla 15.000 Ft *12 (hó) / 50 Ft/kWh=3600kWh éves energia igény *0,9(MO átl. konverziós ráta)=3240kW/1000= ~3,2kWp rendszerre van szükségünk  egy hozzá illő inverterrel, melyet szintén méretezni kell, hogy a havi villanyszámlát lefedjük.

Magam is tudom telepíteni a napelemes rendszert?
Bizonyos esetekben pl. hálózat független (sziget üzem) rendszernél megfelelő szaktudással megoldható, de az esetek döntő többségében nem. A hálózatra csatlakozásnál minden képpen javasoljuk, hogy szakember végezze el a telepítést, ezzel a garanciális feltételek is biztosítva vannak. Az áramszolgáltatók engedéllyel rendelkező villamostervező által készített hálózatra csatlakozási dokumentációt kérnek, így elkerülhetetlen a külsős szakember bevonása.

Milyen fontos lépések vannak az ügyintézés során?

  1. A napelemes rendszert pontosan meg kell tervezni. Figyelembe véve a tető tájolását, területét, dőlésszögét és a tető fedés típusát. Hova lehet elhelyezni az invertert és hol lehet rácsatlakozni a hálózatra, hol lehet megoldani a vezetékek elvezetését és ehhez hány méter káblere van szükség. Továbbá milyen az elosztó típusa, melyik fázisra csatlakozzunk és azon hány Amperre van kialakítva.
  2. A szolgáltatók honlapján letölthető igénybejelentő kitöltése és benyújtása a lakó ingatlan térképmásolatával együtt.
  3. A szolgáltató 30 munkanapon belül köteles válaszolni és határozatot hoz hogy engedélyezhető vagy sem. Amennyiben engedélyezik a kérelmet akkor küldenek egy befogadásról szóló nyilatkozatot amit kitöltve vissza kell küldeni az elkészített tervdokumentációval együtt.
  4. Amennyiben elfogadták a terveket, akkor 45 napon belül válaszolnak és küldik a szerződésmódosítást, melyet aláírva a napelemes rendszer készrejelentésével együtt vissza kell küldeni nekik.
  5. Miután megkapták a szükséges dokumentumokat, akkor időpontot kell egyeztetni a szolgáltató szakembereivel a villanyóra cseréjére, mely 3x16A alatt ingyenes, az felett egyszeri 65.000 Ft-os hálózatfejlesztési költséggel jár.
  6. Ez után nincs más teendő, mint élvezni a napelemes rendszer előnyeit.

Hogy tudom megrendelni a napelemes rendszert?
Válassza ki az önnek megfelelő napelemes csomagajánlatunkat vagy válogassa össze az alkatrészeket külön és helyezze a kosárba. Ez után a rendszer még felajánl néhány terméket, ami még fontos lehet az Ön rendszeréhez. Ez utána válassza ki a fizetési és a szállítási módot, majd kattintson a rendelés gombra.

Hány napot kell várni a szállításra?
Amennyiben a megrendelt termékek raktáron vannak, akkor a szállítási idő 2-4 munkanap, ha nincs egy vagy több termék raktáron az Ön által megrendeltek közül, akkor kategóráitól függő, de maximum 3 hét.

Hogyan tudom igénybevenni a viszonteladói kedvezményeket?
Küldje el regisztrációs kérelmét és kollégáink 24 órán belül elbírálják, hogy valóban jogosult-e a viszonteladói kedvezményekre. Minden esetben engedélyezzük a regisztrációt, de a kedvezményes árakat csak azok a személyek/cégek kapják meg, akik valóban jogosultak erre.

Kik jogosultak viszonteladói kedvezményre?
Akik egyéni vállalkozók vagy cégek és profilukba vág a napelemes rendszerek telepítése és/vagy értékesítése. Ezzel is biztosítva azt, hogy nem csak egyszeri vásárlóink lesznek.

Hogyan döntjük el, hogy egy cég valóban jogosult-e a kedvezményekre?
A regisztráció során elkérjük a cégjegyzékszámot és a céges vagy egyéni vállalkozói adószámot. Ez alapján ellenörzünk és saját döntés alapján bíráljuk el a kérelmet.