REC TwinPeak2 295

Katt rá a felnagyításhoz
További képek
Ár:
41.000 Ft + ÁFA ( 52.070 Ft )
Cikkszám: rec295tp2blk2
Elérhetőség: Raktáron - nettó ár
Gyártó: REC Solar
Modul teljesítmény: 295Wp
Cella típusa: Poly
Menny.:db

Leírás és Paraméterek

REC TwinPeak 2 295 Wp BLK (fekete keret)

A skandináv REC Solar társaság bemutatja a REC „TWINPEAK“ nevű új fotovoltaikus panelt, amely a maximális teljesítményt és hosszú élettartamot biztosító innovatív megoldások egész sorát rejti magában.

A REC TwinPeak új szolár panel innovatív módon elrendezett elemekkel (cellákkal) és az azok gyártására vonatkozó új technológiával rendelkezik, amely akár 290 Wp-re is növeli a polikristályos panelek teljesítményét. Az új REC TwinPeak panelek technológiai újításainak együttese azt eredményezi, hogy a REC PE sorozathoz tartozó jelenlegi panellel egybevetve 10 Wp-vel növekszik a teljesítmény.

A szokványos szolár panelekkel összevetve a REC TwinPeak leginkább magában a fotovoltaikus elem szerkezetében különbözik. Az új elem a 156 x 156 mm-es standard elemből indul ki, amelyet két egyforma nagyságú darabra osztottak (156 x 78 mm). Ily módon a panelen 120 darab feleakkora cella helyezhető el.

A panel így két "twin" szekcióra osztott – hatvan elemmel, amelyeket húsz-húsz elemenként három sorozatba kapcsoltak. E két szekciót ezt követően középtengelyükben párhuzamosan összekötik, miáltal százhúsz elemmel bíró panel jön létre (1. kép).

             A panel innovatív szerkezetét további technológiai újításokkal egészítették ki:

- PERC (az elem hátoldalának passziválásaként ismert Passivated Emitter Rear Cell);

- négy gyűjtősínes (bus-bar) elemek;

- az elem hátoldalának közepén elhelyezett, osztott junction box, azaz elosztó doboz.

Kinek hasznos a REC TwinPeak panel?

Az új fotovoltaikus panelnek a felület egy egységére számított nagyobb teljesítményét és nagyobb hatékonyságát nyilván azok az ügyfelek üdvözlik majd, akik maximális energiahozamot akarnak nyerni kis felületekből. Olyan tetőtéri telepítések lesznek tipikusak, amelyek esetében helyszűke van, és olyan az árnyékolás, amely napközben a Napnak az égbolton megtett útja szerint változik.

kép: A REC TwinPeak fotovoltaikus panel elülső és hátoldaláról készült fotó, amely megmutatja a „twin“ pozíció szerinti elemek megoszlását – osztott elemek négy gyűjtősínnel. Osztott Junction box a panel hátoldalán.

Melyek az osztott elemek előnyei?

Amint arról már fentebb írtunk, az osztott elem a standard fotovoltaikus elemből indul ki, amelyet két részre osztanak. Az elemek felezésével az áthaladó áram a felére csökken. Ezzel a csökkenő árammal együtt az elemben tapasztalható ellenállás is mérséklődik, s kisebbé válik az elemen belüli teljesítményveszteség is. A teljesítményveszteség egyenesen arányos az átfolyó áram négyzetével. Az egész REC TwinPeak panel teljesítményvesztesége a negyedével csökken. (Teljesítmény = R. I², ahol az R az ellenállás, az I pedig az áram). 

Az osztott elemek mérsékeltebb teljesítményvesztesége a panel nagyobb energiahozamát jelenti, kiváltképp verőfény idején. Mi több, az elemek új elrendezése a TwinPeak panelen a részleges árnyékolás esetén is javítja a panelek teljesítőképességét. Az álló helyzetben telepített standard panel esetében az alsó rész árnyékolt, és ilyenkor az egész panel teljesítménye majdhogynem nullával egyenlő. A REC TwinPeak fotovoltaikus panel szerkezete biztosítja, hogy ugyanolyan fényviszonyok mellett a panel az egyes szekciók különválasztása következtében legalább 50 százalékkal nagyobb teljesítményt fog elérni . Az elem belső ellenállásának csökkentése ugyanolyan körülmények közepette a standard panelhez képest körülbelül 4 Wp többletteljesítményt eredményez.

Milyen előnyökkel szolgál a négy gyűjtősínes technológia?

Négy gyűjtősín használatával az elemen – amint az a 2. képen is látható – csökken az a távolság, amit az elektronoknak a legközelebbi gyűjtősínig meg kell tenniük, s ez jelentős mértékben növeli az elektronok áramlását és a panel teljesítményét. A távolság csökkenése mérsékli a cellán belüli ellenállást, s növekszik az áram. További előnyt jelent, hogy vékonyabb gyűjtősín használható, amely kisebb területet takar a fotovoltaikus elemen az árammá alakuló napsugarak elől. A negyedik gyűjtősín hozzáadásával csökken az elem ellenállása, és elemenként 0,2 százalékkal növekszik a hatékonyság, ami panelenként 2 Wp-vel növeli a teljesítményt.

A REC cégnél végzett szigorú üzemtesztek során nagyobb számú hőciklus teljesítése és ismételt, szél és hó általi mechanikus terhelés esetén is jelentősnek bizonyult a négy gyűjtősínes elemek hozadéka.

Melyek az osztott junction box előnyei?

A szokványos junction boxot általában műanyag fedőlapok alkotják, amelyek bypass diódákat és csatlakozókábeleket, konnektorokat rejtenek. Az osztott junction box azt jelenti, hogy a megkövetelt funkciókat három kisebb dobozba osztották el, és mindegyikben van egy bypass dióda. A szélső dobozok csatlakozókábeleket is tartalmaznak konnektorokkal. A megoldás fő előnye az, hogy a három junction box lehetővé teszi a TwinPeak panel elemeinek tipikus elosztását. A boxok megosztásával egyszerűsödik a panel belső láncolatainak az egymáshoz kapcsolása is. Az újítás helyet takarít meg, valamint csökkenti a panel belső ellenállását. A helymegtakarításnak köszönhetően növekszik az egyes elemek közti táv, így az elemek képesek nagyobb mennyiségű napsugarat elnyelni. A tesztek igazolták, hogy a junction box megosztásával 15-20 °C-kal csökken a hőmérséklet a junction box környékén. A junction box körüli jobb hűtéssel a panel teljesítménye 1 Wp-vel növekedett.

Milyen előnyökkel szolgál a PERC technológia?

A PERC technológia a fotovoltaikus panelen nem látható szabad szemmel, mégis nagy hatással van a fotovoltaikus panel teljesítményére. A PERC technológia a fotovoltaikus elemek gyártási folyamatának további javítása a REC cégnél. Az innováció lényege az elem hátoldalán eszközölt változtatás: speciális dielektrikus, lézerrel perforált, valamint vezetőképes alumíniumos réteggel takart PERC réteget visznek fel a hátlapra.

A PERC réteg hozzáadásával javul az elem felületére eső fénysugárzás elnyelésének és villanyárammá alakulásának a képessége. A PERC technológia úgy működik, hogy az elemen már keresztülhaladt, bármely hullámhosszú fény visszaverődik az elem aktív részébe, még mielőtt árammá alakulna. Ezáltal minimalizálódik az atomok rekombinációja az alumíniumos metalizált rétegen, és csökken az elemben generálódott hő. Az elem képes jobban elnyelni az infravörös sugárzást (1000 és 1180 nm közti hullámhosszok), s így növekszik a kedvezőtlenebb fényviszonyok melletti elektromos teljesítmény.

A PERC technológiának az energiateljesítmény növeléséhez hozzájáruló másik hatása az elem hátoldalán jelentkező passziválásnak köszönhető. Ez azt jelenti: az elem alsó részében generált bármely elektron esetében kevésbé valószínű, hogy elveszik az alumíniumrétegen. A visszavert fény visszatér az elem szerkezetébe, ahol ismét elektromos töltetté válhat. Összességében a PERC technológia hozadéka az, hogy standard tesztkörülmények közepette 4 Wp-vel növekszik a fotovoltaikus elem teljesítménye.

Milyen hozadékot jelent a fogyasztó számára a REC TwinPeak panelek szerkezetében eszközölt újítás?

Az innovatív technológiák ötvözésének köszönhetően egyetlen új REC TwinPeak napelemes panelben körülbelül 10 Wp-vel növekszik a teljesítmény a szokványos polikristályos panelekhez képest. Ezt az elemen és magán a panelen lévő ellenállás csökkentésének köszönhetően sikerült elérni a panel több szekcióra osztásával és a fényelnyelő-képesség növelésével. Az innovatív intézkedések összessége lehetővé teszi, hogy a REC TwinPeak paneleknek nagyobb legyen az energiahozama, s ily módon gyorsabban megtérüljön a szolár berendezésbe fektetett pénz.

A norvég gyártó 20 év teljes körű termékgaranciát és 25 év teljesítmény garanciát biztosít.

Szín Fekete
Származási hely Szingapúr
Teljesítmény (Wp) 295
Kristályszerkezet Poly
Cellák száma (db) 120
Keret Fekete eloxált
Teljesítmény tolerancia (Wp) –0/+5
Antireflexiós bevonat igen
Szolár üveg vastagság (mm) 3,2
Teljesítmény-hőmérsékleti együttható Pmpp (%/°C) -0,39
Méret (magasság x szélesség x mélység) 1665 x 991 x 38 mm
Csatlakozó MC4
Súly (kg) 18,5
Termékgarancia (év) 20
Teljesítmény garancia (év) 25 (80%)
Raklapos mennyiség (db) 26

Youtube videók

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!
Szűrés gyártó szerint
Írjon nekünk!

Tagság

Akciós termékek
Elérhetőség

Ügyfélszolgálat:
Hétfőtől csütörtökig
8:00 - 16:30

Pénteken
8:00-14:00

Telefon:
+3670-327-2799
+3670-601-3535
+3670-396-9304

E-mail:
info@napelemmarket.hu